Welcome



Hye, thanks for visiting my ugly blog and annoying post. Hehe btw jangan lupa follow ya

Back to entry
Meet the owner
Exchange links


Chatzone

Cool Friends



Credits

Template is made by Sharo.
Thanks to Sweet cousin for the big help. And also a big applause to Rainboee for his beautiful colour code.


All rights reserved ® Shafiq Ishak 2013/2014.

// Listen ♥
Problems?
Friday, December 13, 2013 , 3:50 AM , 1 Comment[s]
Hye Assalammualaikum...
Hmmm hari ni tergerak hati nak menaip entry sebab aku ternampak gambar ni dekat facebook dan aku rasa sangat sangat setuju dan percaya dengan katakata/fakta ni. Semua orang ada problems kan?


Lepas baca benda ni terus aku terbuka mata seluas luas alam dan sedar memang betul kan bila kita cerita masalah kita dekat orang, masalah kita memang tak akan selesai dengan bantuan orang yang tempat kita share problem tu malah kita yang kena settle sendiri. Aku pulak dapat rasa and aku sendiri pernah rasa, bila aku cerita problem aku dekat kawan yang tak rapat dengan aku and sorang dua kawan rapat aku terutamanya kaum lelaki, mesti dia akan cakap dalam hati "Eh kau ingat aku kesah dengan kau punya cerita" "Bila kau nak habis cerita ni setan""Apa hal dengan kau ni tetiba cerita masalah kau dekat aku, kita rapat pun tidak" . Aku sendiri pun pernah cakap macam tu okey *jujur, tapi bukan dekat semua orang lah, orang-2 yang tertentu saja yang aku tak pernah anggap pun dia bestfriend aku.
 Aku jugak boleh agak bila aku share problem aku dekat kawan-kawan aku *terutamanya bestfriend aku, mesti dorang akan cakap dalam hati "Eh dia ni ingat dekat aku rupanya, OMG bertuahnya aku" "Wow, tak sangka aku jadi tempat dia luahkan perasaan, Aku ni mesti kawan dia dunia akhirat" "Aku agak kan, aku lah satu satunya bestfriend dia yang paling dia sayang" . Aku mengaku aku pernah cakap macam tu, korang pun sama kan? Cepat mengaku. Haha.

Waktu aku bergaduh dengan kawan aku , *bukan tumbuk-2 sampai lebam and pengsan tu. Macam bermasam muka sebab tak puas hati satu sama lain lah. Aku try share masalah ni dekat 'bestfriend' and harap dorang tolong settle masalah ni tapi respond dorang? "Eh kenapa aku pulak yang nak kena settle, kau settle lah sendiri, tu masalah kau. Nanti aku pulak kena label busybody" Aku asyik terima respon ni ja setiap kali aku bergaduh dengan member aku *banyak kali okey aku bergaduh. Tapi kan yang aku pelik, dia taknak settle masalah aku tapi dia selalu tanya aku "Kau dah settle belum masalah kau dengan blablabla tu?" Hmmm aku pelik bin ajaib kenapa kau takut kau busybody tapi kau selalu jugak nak tau masalah aku, macam nak jadi wartawan melodi la. Aku harap sangat dengan kau ambil berat pasal masalah aku tu, kau boleh settle sama-2 masalah ni dengan aku tapi? Hmmmmm *mengeluh


Tapi kan tak semua kawan-2 kita buat macam tu dekat kita. Ada ja yang satu dalam seribu yang jadi 'Good listener' kepada kita dan sanggup luangkan masa untuk dengar, nasihat dan settle masalah kita. Aku pun ada sorang kawan macam tu dan aku selalu sangat cerita masalah aku dekat dia. Dia dah macam adik aku sendiri. Walaupun aku dengar orang kutuk macam-macam pasal dia, cakap dia mulut tempayan tak boleh simpan rahsia blablabla tapi aku buat taktau ja sebab aku percaya dengan dia, aku dah kenal dia lama dari orang lain. Dia tak pernah sebarkan rahsia-2 aku. Thanks a lot beb!

bagi aku, better kita cerita ja masalah kita dekat orang tapi bukan masalah peribadi lah , kalau masalah peribadi better simpan sorang-2 ja biar orang taktau sebab tu melibatkan maruah. So nasihat aku dekat sini, jangan sesekali buat masalah dengan orang lain kalau taknak masalah tu jadi beban kepada orang lain . Walaupun enrty ni nampak macam kawan aku ni teruk, tapi tujuan aku bukan nak kutuk dorang tapi ni hanya luahan hati aku. Aku tahu aku pun bukan baik sangat, aku pun banyak dosa dengan kawan-2 aku. Maklumlah tiada manusia yang sempurna dalam dunia yang fana ni.

P/s: Aku harap sangat aku akan dapat kemaafan daripada sorang kawan aku tu, aku tau aku salah. Aku dah minta maaf dengan kau semalam tapi kau tak layan. Aku taktau benda apa lagi aku nak buat sampai kau maafkan aku, aku nak sangat persahabatan kita 'meriah' macam dulu. Bagi aku masalah ni tak lah besar sangat tapi dah jadi macam teruk gila sebab ada orang lain yang busybody terlibat dalam hal ni. aku jugak dapat syak, ada pengkhianat yang cuba untuk hasut kau supaya tak berbaik dengan aku. Maybe? Aku taknak tuduh sesiapa tapi aku dapat agak. Kalau kau tak maafkan aku, memang hidup aku tak akan tenang sampai mati sebab kita dah rapat gila kot. Rasa kehilangan sangat kalau tak dapat nak menggila dengan kau lagi. Aku harap kita dapat settle MASALAH ni .Maafkan aku okey?